Ed Sheeran

Edward Christopher Sheeran werd geboren op 17 februari 1991. In 2011 tekende Ed een contract bij Atlantic Records. 2011 werd het jaar dat Ed doorbrak in Europa met zijn debuutsingle The A Team.

Ed leerde in zijn jeugd gitaar te spelen en schreef zijn eerste nummers tijdens zijn schooltijd in Framlingham, Engeland.

In 2005 begon Ed met het echte werk. Het opnemen van nummers en het maken van albums. Het duurde echter tot 2011 voor hij pas echt doorbrak. In 2005 bracht hij zijn eerste 2 Ep’s uit. The Orange Room en Want some?

Hij kreeg door deze Ep’s al wat verzoeken tot optredens in Londen.

In 2009 had Ed al 312 optredens op zijn naam staan en ging hij op tour met zijn Just Jack en You need me nummers. Welke hij dat zelfde jaar ook uitbracht op Ep.

Ed maakte in 2009 ook zijn eerste echte clip voor het nummer Loose Change. De clip koste totaal slechts 20 pond.

In april van 2010 besloot Ed te gaan verhuizen naar Amerika, Los Angeles waar hij vele late-night shows bezocht en daar zijn nummers ter gehoor bracht. In Amerika brak Ed door nadat hij een optreden gaf in de show van Jamie Foxx. Foxx was zo onder de indruk dat hij hem uitnodigden bij hem thuis in zijn studio om daar nieuwe nummer op te nemen. Ook op Youtube brak Ed dat jaar door en kreeg zo veel trouwe fans. Superster Elton John zorgde voor de echte doorbraak van Ed, door zijn muziek de hemel in te prijzen in grote bladen zoals de Independent. Een van de best gelezen en gekochte bladen in Amerika.

8 januari 2011 bracht Ed zijn laatste Ep uit in eigen beheer, No 5, Collaborations Project. Er deden verschillende grimeartiesten mee aan het dit album. Het album behaalde een tweede positie in de Itunes hitlijst. Het was wonderbaarlijk te noemen dat het album binnen afzienbare tijd zonder enige vorm van promotie en zonder een platenlabel zo hoog eindigden. Binnen 1 week was de Ep al 7000 keer verkocht. De week na het uitbrengen van dit album tekende Ed een vast contract bij Asylum Records.

Op 26 april 2011 lied Ed zijn nummer The A Team horen tijdens een groot bekend televisieprogramma en binnen 6 weken werd the A Team 58 duizend keer gekocht en kwam hij binnen op nummer 2 in de UK Singles Chart.

Na the A Team bracht Ed de singles You Need Me, I Don’t Need You en Lego House.

Op 10 januari 2012 kondigde Ed aan dat hij in het voorprogramma van Snow Patrol zou staan tijdens hun tour. In maart 2012 naam hij samen met Taylor Swift het nummer Everything has Changed uit. De samen werking was ontstaan nadat Taylor, Ed als voorprogramma vroeg in haar tour.

Samen Met Passenger werkte Ed veel aan nieuwe nummers en beide mannen stonden op het punt door te breken. Passenger stond vaak als voorprogramma in de tours van Ed Sheeran zelf. Met het nummer Hearts on fire kwamen beide mannen in het spotlicht te staan in Europa. Ed kwam zelfs als gast in het eerste grote concert van Passenger in Nederland. De mannen en hun vriendschap is heel groot.

Op 23 juni 2014 kwam Ed zijn tweede album X uit. De voorafgaande 3 jaar schreef Ed meer dan 120 nummers voor het album X. Binnen een week stond het album op nummer 1 in zowel de Britse ans de Amerikaanse hitlijsten en begon Ed aan zijn wereldwijde tournee.  Ed Sheeran was de eerste solo artiest ooit die helemaal alleen optrad in het Wembley stadium.

Op het album X staan zijn grote hits, Thinking out Loud waarvoor hij tijdens de 58ste uitreiking van de Grammy Awards 2 prijzen in de wacht sleepte. Ook kreeg het nummer een notering in het Guiness Book of Records voor het album welke het langst in de Britse top 40 stond. Thinking out Loud werd tevens voor Ed in Nederland zijn eerste nummer 1 notering.

Ook maakte Ed voor verschillende films nummer, waaronder I See Fire voor The hobbit en het nummer All of the Stars voor de film The Fault in our Stars.

Samen met Justin Bieber en Benjamin Levin schreven ze het nummer Love Yourself, welke door zowel Bieber als Sheeran gezongen en een hit werd.

Op 13 december 2015 kondigde Ed aan een jaar lang pauze te nemen. Op 13 december 2016 verscheen er voor het eerst weer een foto in de media welke door Ed zelf geplaatst werd. De foto was een simpele geheel blauwe foto, wat later de kleur van zijn nieuwe album Divide bleek te zijn. Zijn eerste optreden na dit jaar van stilte was in Amsterdam samen met Passenger. Het nummer Hearts on fire was sinds lange tijd weer het eerste wat Ed song.

Op 1 januari 2017 postte Ed een filmpje op zijn sociale media waarin hij grootst aankondigde dat er nieuwe muziek kwam op vrijdag 6 januari 2017! Die 5 dagen liet hij de wereld steeds kleine voorproefjes horen van zijn nieuwe album. Kleine stukjes tekst of intro’s van zijn nieuwe nummers gooide hij de lucht in.

Op vrijdag 6 januari 2017 was het dan eindelijk zo ver, de dag dat Ed, Shape of You en Castle on the Hill tegelijk uitbracht. Hij maakte die dag ook bekend dat zijn nieuwe Album Divide zou gaan heten. Op 11 januari 2017 maakte Ed alle nummers van het Album bekend.

Shape of you stond in meer dan 20 landen op nummer 1 en in Nederland schreef het nummer zelf geschiedenis. Dit omdat hij 14 weken onafgebroken op nummer 1 stond. Op 29 april 2017 versloeg Ed, Jody Bernal met het nummer Que si, Que no van de troon door onafgebroken 15 weken lang op nummer 1 te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *