Rihanna

Robyn Rihanna Fenty werd geboren op 20 februari 1988. In 2005 brak de zangeres wereldwijd door met haar single Pon de Replay. En scoorde ze zeer grote hits wereldwijd met SOS, Umbrella, Disturbia, Love the way you lie, We found love en Diamonds.

Wereldwijd heeft Rihanna 30 miljoen albums en 120 miljoen singles verkocht. In 2016 staat Rihanna in Nederland als meest succesvolle artiest aller tijden de boek in de Nederlandse top 40. Hiermee staat zij boven Madonna en The Rolling Stones.

Rihanna werd geboren op Barbados en won in 2004 een schoonheidswedstrijd. Ze zong op talentenjachten en werd ontdekt door producer Evan Rogers die ervoor zorgde dat haar demo’s naar vele top platenmaatschappijen werd verstuurd.

Music of the Sun werd het eerste album van Rihanna welke zij op 31 augustus 2005 uitbracht. De singles Pon de Replay en If it’s loving that you want werden haar debuursingles. Het album en de singles werden een wereldwijd success.

Om haar eerste album te promoten toerde ze mee met Gwen Stefani.

Acht maanden na haar eerste album bracht ze al haar tweede album, A Girl like Me uit. Het nummer SOS werd van dit album haar eerste single en belande in korte tijd in meerdere landen op nummer 1. Nike vond het nummer zo goed dat ze het gebruikte in verschillende reclames.

Unfaithful, We Ride en Break it Off werden ook vanaf dat album uitgebracht.

Op 1 juni 2007 kwam het album Good Girl Gone Bad uit. Het nummer Umbrella werd een wereldwijde hit en kwam in de Billboard hot 100 te staan. Umbrella werd wereldwijd de meest succesvolle single van 2007. Daarna bracht Rihanna nog Shut Up and Drive, Don’t stop the Music en de nummer 1 hit Hate That I love you uit.

In midden 2008 werd het album Good GirlGone Bad Reloaded uit waarop haar grote hit Take a Bow en het nummer If I Never See Your Face Again stonden.

Ook de nummers Disturbia en Rehab werden in 2008 door Rihanna uitgebracht. Haar tour Good Girl Gone Bad werd een groot succes.

In 2009 kwam de single Run This Town uit welke geschreven was door Jay-Z. Ook het nummer Russian Roulette werd in 2009 uitgebracht en werd een wereldwijde nummer 1 hit. Ook de nummer Rude Boy en Hard werden in 2009 gelanceerd.

Op 12 november 2010 werd het album Loud uitgebracht met als eerste single Only Girl in the World en That Chick. What’s my name werd als 2e single uitgebracht. Veel nummers van het album werden uitgebracht maar een ware hit werd er niet gemaakt. Man Down was het top nummer van het album. Op 11 juni 2011 begon Rihanna aan een wereldtour, echter werd Nederland ditmaal overgeslagen.  Deze tour werd voor Rihanna wel een van de succesvolste concerten reeks en behaalde op de tour lijst de 7e plaats.

In 2011 werd het nieuwe album Talk that Talk uitgebracht met als eerste single We Found Love. Dit nummer werd geproduceerd door Calvin Harris. Het nummer We Found Love werd Rihanna’s snelst verkochte single en daarmee behaalde Rihanna de nummer 1 plek als snelst verkochte soloartiest in de hitlijstgeschiedenis met twintig top 10 singles. Hiermee verbrak zij het record van Madonna.

Het 7e album Anapologetic kwam uit op 19 november 2012. Het album werd 238 duizend keer verkocht in de VS binnen een week. Deze weel werd voor Rihanna haar bestverkochte week in haar carriere. Het album kwam binnen op nummer 1 in de Amerikaanse Billboard 200.

Diamonds werd het eerste single welke uitgebracht werd vanaf het album Unapologetic, deze single werd Rihanna’s twaalfde nummer 1 hit. De single werd 7.5 miljoen keer verkocht en werd daarmee de bestverkochte single allertijden. De tweede single van het album werd Stay en was een samenwerking met Mikky Ekko.

Op 10 februari 2013 kreeg Rihanna haar 7e Grammmy.

Op 24 januari 2015 werd de hit FourFiveSeconds uitgebracht. Het nummer was een samenwerking met Kanye West en Ex-Beatle Paul McCartney.

Op 27 januari 2016 verscheen er na een stilte van 10 maanden opnieuw een single genaamd Work. Dit was een samenwerking met rapper Drake en werd een zeer groot succes. Het werd in 8 landen een nummer 1 hit en op 28 januari werd het album gereleased.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *