UB40

UB40 een groep welke werd opgericht in 1978 veroverden over de jaren heen heel veel harten in heel veel landen. UB40 een groep uit Birmingham die bekend is om hun vooral uit reggae bestaande nummers. Ze staan bekend als de groep die 1 van de meeste nummer 1 hits ooit wist te scoren. De bekende hits zoals I Got You Babe en Red red Wine zingen de meeste van ons uit volle borst mee.

De naam van UB40 komt van een voormalig formulier van de Britse sociale dienst om een werkloosheidsuitkering aan te vragen.

De bandleden zijn:

James Brown – Drums, Robin Campbell – leadgitaar en zang, Duncun Campbell – toetsen en zang, Norman Hassan – percussie, trombone en zang en Brain Travers – saxofoon.

De ex-bandleden zijn:

Ali Campbell, Micheal Virtue en Terence Astro Wilson.

UB40 start op 1 januari 1978 en werd opgericht door een stel werkloze vrienden die onwijs veel van reggae hielden. Ali Campbell raakte tijdens een gevecht zwaar gewond en kreeg 4000 pond. Van dit geld starten de groep vrienden de band UB40.┬áZe traden op en bars en cafe’s.

Na mate de groep in Engeland langzaam groter werd, werden ze steeds vaker als voorprogramma geboekt door bijvoorbeeld The Beat en The Selecter. Voor het einde van 1979 tekende de groep een contract bij Graduate en de plannen om een eigen label te starten werd toen ook geboren. DEP International.

Begin 1980 verscheen hun aller eerste debuutsingel King/Food For Thought. En in dat jaar maken ze als voorprogramma van The Pretenders een echte tour mee.

Ook verscheen er in 1980 het eerste debuutalbum voor UB40, The UB 40 File.

In 1981 brengen de mannen een dubversie van hun 2e album Present Arms uit. One in Ten word van die cd een grote hit. Dat jaar schijnen de mannen voor het eerst op Pinkpop nadat The Pretenders afzeggen.

In 1982 toeren de mannen door Afrika en Nederland. Daar treden ze dan ook voor het eerst op in de show Countdown. Het aller eerste concert in Nederland word in 1983 op de tv uitgezonden en de mannen breken in ons land door! De live versie van Food For Thought bereikt in Nederland de nummer 1 plek in de Nederlandse top 40 en de Nationale Hitparade.

Met hun album Labour of Love breekt UB40 ook in eigen land door. Red Red Wine word hun eerste nummer 1 notering in eigen lang. Ook de nummers Please Don’t make me Cry, Many Rivers to Cross en Cherry Oh Baby worden in Europa ongekende hits, die je tot op de dag van vandaag nog vaak voorbij hoort komen op de radio.

Voor mij is Many Rivers to Cross ook 1 van de mooiste nummer van UB40!

If it Happens Again word in september de alarmschrijf en in 1984 gaat Ali Campbell mee werken aan de benefietsingle Starvation waar ook zangers van onder andere Madness, The Specials en de Beat te horen zijn.

In 1985 staat de band op Live Aid en zingen ze samen met Chrissie Hynde de hit I Got You Babe. Dit nummer eindigt op de nummer 1 en daarmee breekt het album met het nummer Don’t Brack My Heart ook door.

Sing our own Song werd in de zomder van 1986 de hit en later dat jaar verscheen hun hitalbum Rat in Mi Kitchen.

In 1987 komen de mannen met hun eerste Best of album waarop ze het nummer Maybe Tomorrow zetten. In 1988 brengen ze een titelloze album uit met de nummer Reckless en Breakfast in Bed.

In 1989 verschijnt het tweede Labour of Love album en dit is het eerste album waarop de band felle kritiek ontvangt. Ondanks dat word het album toch een groot succes mede dankzij de nummer Here I am en de nummer 1 Kingston Town.

In 1990 word het album Don’t Explain met het nummer I’ll be your Baby Tonight een grote hit! Dan blijft het 3 jaar erg stil rond de band en pas is 1993 komen ze met het album Promisis & Lies. Met dit album zijn ze weer terug van weggeweest en het nummer Can’t Help Falling in Love word in Europa een groot succes.

Baby come back word een super hit in 1994 en in 1995 neemt Ali Campbell met zijn eigen plantenlabel een solo album op. Ook verschijnt er in dat jaar een tweede Best Off van UB40. Op deze Best off worden de laatste hits van de afgelopen 7 jaar gezet naast 2 nieuwe nummers: Superstition en Until My Dying Day.

Tell Me is it Treu word in 1997 uitgebracht en komt vanaf het album Guns in the Ghetto. In 1998 komen de album’s: UB40 present the Dancehall Album en Labour of Love. In 1999 komt de band naar Nederland en staan tot 2 maal in een uitverkochte Ahoy. In 2000 is UB40 hoofdact op the Nights of the Proms.

In 2001 bestat de band 21 jaar en om dat te vieren maken de mannen een wereldtournee en komen ze met hun nieuwe album Cover Up.

In 2002 verschijnt het album UB40 Present the Fathers of Reggae. In 2003 komt de groep met hun Homegrown naar Nederland en geven 3 kerstconcerten in de Ahoy.

In 2005 verschijnt het album Who You Fightin For? Waar de nummers Manhattans en Kiss and Say Goodbye 2 grote hits worden, In 2007 worden alle hits gebundeld op the Dutch Collection die alleen in Nederland uitgebracht worden en waarmee ze maar liefst 3 keer in een uitverkocht Ahoy mee staan.

In 2008 besluit Ali Campbell de groep te verlaten en brengt zijn tweede solo album uit genaamd Running Free. Op dit album zong hij nummers met onder andere Lily Allen en Katie Melua.

Ali en UB40 gaan door ruzie uit elkaar. Na Ali besluit ook Michael Virtue de groep te verlaten. De 2 besluiten samen verder te gaan.

In 2008 word bekend gemaakt dat de zang overgenomen gaat worden door Duncan en Robin Campbell. Hun eerste nummer word I Shot The Sheriff.

Het aller laatste album waar ook nog nummers van Ali op staan heet 24/7 en haalt in Nederland met plek 30 de hoogste notering voor Europa. Het is voor het eerst dat een album zo slecht ontvangen word en ook in eigen land komt het album niet hoger dan een 81ste plaats.

In 2009 komt er nog een verzamel album uit, best of Labour of Love met alle nummer van Labour of Love deel 1 t/m 4. In 2010 gaan de band op tour met hun Labour of Love tour.

Eind 2010 bestaat de band 30 jaar en dat word gevierd met een faillisement van het platenlabel DEP International waar de groep UB40 in hun nieuwe samenstelling eigenaar van waren.

In 2013 besluit Astro de groep te verlaten en zich ook aan te sluiten bij Ali en Micheal. De ruzie met Astro heeft te maken met zijn ongenoegen over het nieuwe album van de groep Getting Over the Storm.

De drie mannen beginnen hun eigen UB40 en komen met het album Silhouette. En gaan samen ook op tour door Europa.

De andere groep UB40 toeren nog steeds door Europa.

En mijn top 5 zijn natuurlijk:

  • Many Rivers to Cross
  • I Got You Babe
  • Here I am
  • Baby Come Back
  • Cover Up

Een gedachte over “UB40

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *